Citati predsjednika Mao Cedunga 7 – Smjeti se boriti i smjeti pobjeđivati

Narodi čitavog svijeta, ujedinite se i nanesite poraz američkim agresorima i svim njihovim lakejima! Narodi čitavog svijeta, budite hrabri, smjelo se borite, ne plašite se teškoća i idite naprijed talas za talasom! Tada će čitav svijet sigurno pripasti narodima. Svi zli duhovi biće potpuno uništeni.

„Izjava u podršku borbi naroda Konga (Leopoldvil) protiv američke agresije“ (28. novembar 1964)

Trezveno ocijenivši međunarodnu i unutrašnju situaciju na bazi marksističko-lenjinističke nauke, Komunistička partija Kine je stekla uvjerenost u to da svi napadi unutrašnje i spoljne reakcije ne samo što treba da budu razbijeni nego i mogu biti razbijeni. Kada su se na nebu pojavili crni oblaci, mi smo ukazali da je to samo prolazna pojava, da će mrak ubrzo proći i da će uskoro granuti sunce.

„Sadašnja situacija i naši zadaci“ (25. decembar 1947), Izabrana djela IV

U istoriji čovječanstva sve reakcionarne snage, kada se nađu na rubu propasti, uvijek se bacaju u poslednji grčeviti okršaj sa revolucionarnim snagama, a pojedini revolucionari često su za izvjesno vrijeme obmanuti takvom prividnom moći koja prikriva stvarnu slabost i ne vide suštinu da će neprijatelj uskoro biti uništen, dok su oni sami na pragu pobjede.

„Prekretnica u Drugom svjetskom ratu“ (12. oktobar 1942), Izabrana djela III

Ako Kuomintang otpočne rat, mi ćemo ga potpuno uništiti. Stvar upravo stoji ovako: on izvrši napad, mi uništimo njegove snage, i on dobije ono što traži. Uništimo malo – dobije malo, uništimo više – dobije više, uništimo potpuno – dobije potpuno. Problemi Kine su složeni, pa zato i mi treba da mislimo složenije. Ako nas Kuomintang napadne, mi ćemo ratovati; ratovaćemo da bismo postigli mir.

„O Čungkinškim pregovorima“ (17. oktobar 1945), Izabrana djela IV

Ako nas neko napadne, a uslovi za boj budu povoljni, naša Partija će sigurno stati na poziciju samoodbrane da uništi neprijatelje odlučno, konačno, potpuno i do posljednjeg (ne treba da stupamo u boj brzopleto, a kada stupimo, obavezno treba da pobijedimo). Mi nipošto ne treba da se plašimo zastrašujućeg izgleda reakcionara.

“Cirkular CK KP Kine o predstojećim mirnim pregovorima sa Kuomintangom“ (26. avgust 1945), Izabrana djela IV

Ako je riječ o našoj želji, mi ne želimo da ratujemo ni jedan dan. Međutim, ako nas okolnosti prinude da ratujemo, mi smo u stanju da ratujemo do kraja .

„Razgovor s američkom novinarkom Anom Lujzom Strong“ (Avgust 1946), Izabrana djela IV

Mi smo za mir, ali, sve dok se američki imperijalizam ne odrekne svojih drskih prohtijeva i mračnih planova za proširenje agresije, kineskom narodu ne ostaje ništa drugo do da, zajedno sa korejskim narodom, odlučno nastavi borbu. To nije zbog toga što smo ratoborni, mi želimo da se rat odmah obustavi, a da se preostala pitanja riješe kasnije. Ali, američki imperijalizam to ne želi. Onda, u redu, neka se rat nastavi. Mi smo spremni da ratujemo protiv američkog imperijalizma onoliko godina koliko on želi, da ratujemo sve dok on ne zaželi da digne ruke od ratovanja, da ratujemo do potpune pobjede kinekog i korejskog naroda.

Govor na četvrtom zasijedanju Svekineskog komiteta Narodnog političkog konsultativnog savjeta

Kine prvog saziva (7. februar 1953)

Mi treba da očistimo svoje redove od svake malodušnosti i nemoći. Pogrešno je svako gledište koje precjenjuje snagu neprijatelja i potcjenjuje snagu naroda.

„Sadašnja situacija i naši zadaci“ (25. decembar 1947), Izabrana djela IV

Ugnjeteni narodi i nacije ni u kom slučaju ne smiju da polažu nadu za svoje oslobođenje na „razumnost“ imperijalista i njihovih lakeja. Oni mogu održati pobjedu samo putem učvršćenja jedinstva i uporne borbe.

„Izjava protiv američke agresije i masakriranja naroda od strane američko-ngodindijemovske klike u južnom dielu Vijetnama” (29. avgust 1963)

Ma kog dana buknuo građanski rat opštenacionalnih razmjera, mi treba da budemo spremni. I da rat počne ranije, recimo sutra ujutro, mi takođe treba da budemo spremni. To je prvi momenat. U sadašnjoj međunarodnoj i unutrašnjoj situaciji postoji mogućnost da se građanski rat privremeno lokalizuje, da se jedno vrijeme vodi u formi vojnih sukoba lokalnog karaktera. To je drugi momenat. Za prvi momenat mi smo spremni; što se tiče drugog momenta, takvo stanje već odavno postoji. Jednom riječju, treba da budemo spremni. Kada smo spremni, mi ćemo se snaći kako treba u svim komplikovanim situacijama.

„Situacija poslije pobjede u Ratu otpora japanskim agresorima i naš kurs“ (13. avgust 1945), Izabrana djela IV