Proleterska istorija: Govor predsjednika Gonsala iz zatvora

Dana 24. septembra 1992. godine, predsjednik Gonsalo je održao jedan od najčuvenijih govora u istoriji Internacionalnog komunističkog pokreta (ICM), govora koji se nekad naziva “Govorom iz zatvora”, “Transcendentalnim govorom” ili “Govorom vijeka”. Nakon njegovog hapšenja 12. septembra, stara peruanska država je htjela da izvede paradu sa njim pred predstavnicima medija da bi proširila laž da je narodni rat poražen, međutim, Gonsalo je taj reakcionarni trik, koji je trebao da ponizi revolucionarni pokret, pretvorio u prkosni čin otpora.

Okružen naoružanim stražarima i buržoaskim novinarima, vlasti su skinule plahtu sa kaveza namijenjenog čovjeku i otkrili predsjednika Gonsala u prugastoj uniformi. Prugasto odijelo nije tipična zatvorska uniforma u Peruu, ali je namjerno odabrana radi dramskog efekta sa brojem 1509 koji simbolički predstavlja dan kada je policija planirala da ga uhapsi (djelovali su ranije od toga, jer su se bojali da će pobjeći). Kao primjer velikog vođstva, iskoristio je taj trenutak i šansu da se obrati članovima partije, borcima i masama Perua, a ne novinarima i fašisti i lakeju američkog imperijalizma Albertu Fuđimoriju.

“Živimo u istorijskim trenucima, svi znamo da je to tako i nemojmo se zavaravati. U ovakvim trenucima moramo ojačati sve snage da bismo se suočili sa poteškoćama i da bismo nastavili sa izvođenjem naših zadataka”, izjavio je predsjednik Gonsalo. Nastavio je: “Mi smo ovdje kao djeca naroda i borimo se u ovim rovovima, a i oni su borbeni rovovi, a sve to činimo jer smo komunisti! Jer ovdje branimo interese naroda, principe Partije i narodni rat. To je ono što mi radimo, a to ćemo i nastaviti da radimo!”

Prije njegovog hapšenja, detektivi državne anti-terorističke jedinice skoncentrisali su se na zgradu koju iznajmljuju balerina Maricia Garido – Leka i arhitekt Karlos Inčaustegi u Surkou, južnom dijelu Lime. Tokom sedmica nadzora, u smeću zgrade su otkrili lijek za psorijazu (kožna bolest od koje boluje predsjednik Gonsalo), a isto tako i kutije njegovih omiljenih cigareta. Sve do tada, predsjednik Gonsalo je uspješno izbjegavao da ga vlasti uhvate.

Na dan njegovog hapšenja policija je pucala u zrak (pri tome se jedan policajac upucao u stopalo) prije nego što su krenuli sa napadom na zgradu, a pronašli su ga za njegovim stolom na drugom spratu zgrade, gdje je takođe bio i plesni studio.

“Nekome možete uzeti sve, osim onoga što se nalazi ovdje”, navodno je tada rekao predsjednik Gonsalo, pokazujući prstom na svoju glavu. “Ovo ne može nestati čak i ako nekoga ubijete, a čak i ako ga ubijete, ovo će da ostane.”

Idućih 27 godina, počevši od toga dana, predsjednika Gonsala drže u zatvoru najvišeg stepena obezbjeđenja ispod pomorske baze Kajao. Kao najveći živući maoista svijeta i najistaknutiji politički zatvorenik, on sija kao sjajan primjer revolucionarnog optimizma i posvećenosti. Njegove doprinose prihvataju i primjenjuju revolucionari širom svijeta, posebno u Latinskoj Americi, i oni nastavljaju kao vodeća misao narodnog rata u Peruu.

Revolucionari širom svijeta preduzeli su kampanju za oslobođenje i odbranu života predsjednika Gonsala. Internacionalni komunistički pokret se ujedinio oko političkih zatvorenika od Azije, preko Evrope do Latinske Amerike, otjelovljavajući princip internacionalizma. Dok ICM napreduje do Ujedinjene internacionalne maoističke konferencije, prisjećamo se njegovih riječi koje je hrabro izgovorio iz kaveza:

“Kao što vidimo širom svijeta, maoizam nezaustavljivo maršira da vodi novi val proleterske svjetske revolucije. Slušajte dobro i razumite! Oni koji imaju uši, nek ih koriste. Oni koji mogu da razumiju – a to mogu svi – neka razumiju! ” Priču je nastavio naglašavajući potrebu komunista da rekonstituišu partije širom svijeta: “Šta nam je potrebno? Potrebno nam je da maoizam bude materijalizovan, i on se materijalizuje, i on će voditi i upravljati ovim novim velikim valom proleterske svjetske revolucije koja dolazi putem stvaranja komunističkih partija.”

Pogledajte video sa govorom druga Gonsala od 1 minute i 20 sekundi:

Izvor: https://incendiarynews.com/2019/09/24/proletarian-history-chairman-gonzalos-speech-from-the-cage/