O nama

Istorijat

Ovaj portal je nastao iz praktičnih razloga, tj. da se ujedini sadržaj Malog crvenog bloga koji je bio hostovan na Bloggeru i na kojem su se nalazili članci, i Maoizma koji je bio hostovan na WordPress.com-u i na kojem su se nalazili prevodi i ostala literatura. S obzirom da administracija dva sajta često predstavlja bespotrebnu komplikaciju i s obzirom da je uvijek upitno šta će biti sa sadržajem koji se postavi na tuđi sajt, odlučeno je da se stvori ovaj portal koji je u potpunoj kontroli autora, a stari blogovi su, teška srca, obrisani.

S obzirom na dosta olakšanu administraciju na novom portalu, broj kategorija se povećao, a one koje su trenutno prazne ili slabo popunjene, biće obimnije u budućnosti. Isto tako, više od pola starih objava je povučeno dok se ne dorade da zadovolje sada malo ljepši stil portala.

 

Ideologija

Nije tajna da je ovo komunistički i specifično marksističko-lenjinističko-maoistički portal, ali je i samo ime portala odabrano da bi se dobrodošlima osjećali i svi oni drugi koji bi na njega nabasali da pročitaju neku temu, ako ih crvenilo ne otjera na početku.

 

Jezik

Portal je isključivo na našem jeziku, a taj jezik obuhvata jezike Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca kako god ga ko nazivao. Za naše potrebe, ako pričamo o jeziku, koristićemo skraćenice ili “naš” ili “shbc” jezik ili jezici. Saradnici Dijalektike dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije i šire, tako da neće postojati “standardizovani” jezik, dijalekt, izgovor ili riječi, već to sve zavisi od samog autora.

 

Sadržaj i autorstvo

Regionalne objave u kategoriji Vijesti su popunjene uglavnom tuđim sadržajem. Za svaki tuđi sadržaj postavićemo link ka originalu. Ukoliko se neko protivi da njihov sadržaj postavimo na svoj portal, mogu nas kontaktirati, a mi ćemo sporne objave hitno obrisati.

Internacionalne objave u kategoriji Vijesti su popunjene sadržajem koje smo mi preveli, i to uvijek sa istih nekoliko mjesta koje ćemo dodati u kategoriju Link. Ukoliko prenosite takve objave na svoje portale, molimo vas da postavite link ili ka našem tekstu koji ste prenijeli, ili ka originalu sa kojeg smo mi preveli.

Kolumne pišu ljudi koji nisu direktno povezani sa portalom, i mi ćemo ih objaviti samo ukoliko budemo prvi koji objavljujemo određeni tekst. To ne znači da autor neće i drugdje objaviti isti tekst, samo da se kod nas pojavio u originalu. Radi toga, niti tražimo da se prenošenje tih objava mora linkovati ka našem portalu, niti linkujemo drugdje jer je prvo objavljeno kod nas.

Intervjui su kategorija koju radimo kako mi, a tako i naši saradnici iz Redsparka, koje prevodimo na oba jezika, a i druge jezike, tako da su u tom smislu to originalne objave Dijalektike.

Sve ostale objave i kategorije na portalu su naše originalne objave (to uključuje i prevode iz literature, ali ne i par transkripcija) i ako ih prenosite, molimo vas da postavite izvor ka originalu.

 

Redspark

Neke od objava ćemo prenijeti, odnosno prevesti, sa stranice Redspark. To je portal drugova sa Dijalektike i drugih saradnika iz inostranstva, ali sa malo užom tematikom. Stoga, određeni broj objava će biti takođe i na Redsparku na engleskom i našem jeziku. Neke objave sa Redsparka prevodimo za naše potrebe, neke prevodimo na Redspark za potrebe tog portala.

 

Upozorenje

Sve što pročitate na ovom portalu pokušajte kod kuće.

Svaka sličnost sa stvarnim likovima je namjerna.