Pregled narodnih ratova (08.07.2020.)

Katmandu, Nepal

Zabranjena Komunistička partija Nepala je tražila da se zabrani nepalskoj omladini sa se pridruže puku Gurki u indijskoj vojsci. U saopštenju partije Netre Bikrama Čanda – Biplava su izjavili da ne žele da se nastavi praksa slanja Nepalaca u Indiju da bi ratovali na njihovoj strani.

Saopštenje je izdato u vrijeme kada su nastale tenzije između Indije i Kine, kao i granični sukobi u Ladaku, jer je nakon incidenta Indija tražila od Nepalaca koji su na dopustu, a pripadaju puku Gurki, da se vrate na dužnost.

Pozivajući se na to da su nezavisna nacija i da omladina ne treba da ratuje na strani jedne susjedne države protiv druge, kao i da treba da očuvaju vojnu neutralnost, Partija ne prihvata takvu politiku usljed koje bi Nepalci bili poslani da ratuju protiv Kine.

Više: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/chand-led-cpn-demand-that-nepali-youths-be-barred-from-joining-gorkha-regiment/

***

Indija

Četrnaest članova indijskog parlamenta je sastavilo peticiju koju su proslijedili premijeru savezne države Maharaštre, kojom traže pravo na liječenje za pjesnika Varavaru Raoa i bivšeg profesora na Univerzitetu u Delhiju, G. N. Saibabu koji su trenutno u zatvoru. Rao je optužen, između ostalog, da je planirao ubistvo premijera Indije Narendre Modija. Profesor Saibaba, 90% invalid koji je u kolicima, uhapšen je zbog navodnih veza sa maoistima. U peticiji se navodi da oni nisu optuženi kriminalci, niti planiraju da bježe iz države ili od zakona i zahtijeva se da im se odredi jamčevina na osnovu potrebnog tretmana koji im je potreban.

 

Više: https://www.redspark.nu/en/political-prisoners/fourteen-members-of-parliament-petition-maharashtra-state-government-on-behalf-of-varavara-rao-and-dr-g-n-saibaba/

***

Avganistan

Centralni komitet Komunističke (maoističke) partije Avganistana saopštenjem je obavijestio javnost i drugove širom svijeta da je preminuo drug Zia, predsjedavajući Partije i jedan od osnivača. Umro je 68. godini od srčanog udara. Tokom čitavog života bio je iskreni i revolucionarni borac koji je život posvetio borbi za socijalizam i za svoj narod.

Više: https://www.redspark.nu/en/afghanistan/comrade-zia-chairman-of-the-communist-maoist-party-of-afghanistan-is-immortal/

***

Indija

Kadrovi Komunističke partije Indije (maoističke) su izvršili napad na građevinski kamp u okrugu Dantevada. Oko 15 naoružanih maoista je tom prilikom zapalilo oko 6 vozila, a nakon par minuta su napustili lokaciju. Nakon incidenta, policija je pojačala patrole u tom području.

Više: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/cadres-of-cpi-maoist-raid-construction-camp-in-dantewada-district/

Maoisti su, isto tako, zapalili jedan bager u okrugu Gaja, Bihar, na drugom građevinskom kampu.

Više: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/cpi-maoist-cadres-torch-earthmover-in-gaya-district/