Pregled narodnih ratova (11.06.2020.)

Indija

Naksaliti su utorak naveče u okrugu Gadričoli, savezna država Maharaštra, zapalili kancelariju šumskog gazdinstva i uništili dokumente. Oko 50 naoružanih Naksalita su napala dva stražara, i zabilježen je napad i paljevina, kao i šteta na državnom objektu u Bamragadu. Policija je poslala dodatne snage da patroliraju područjem. Taj napad se desio sedmicu dana nakon što je policija zaplijenila novac koji je pripadao maoistima. Prošle sedmice, policija je otkrila kamion koji je prenosio novac za maoiste iz Telangane do Maharaštre. Novac je navodno služio oružje kojim bi se napaledržavne snage. U blizini Bamragada, prošlog mjeseca su dva policajca ubijena, a dva ranjena u sukobu sa Naksalima.


 

Zaustavljen je transport boksita u rudnicima Pakara koji je obavljala kompanija Hidalko, jer su maoisti zapalili 11 vozila u utorak naveče. Oko 10 naveče, pet maoista je zapalilo navedena vozila, a oni su bili dio grupe pod Ravindra Ganđuom, koja je aktivna u tom području zadnjih nekoliko godina.


 

Nepal

Član partije Netre Bikrama Čanda – zvanog Biplav, Šakta Sing Rokaja (29 godina), uhapšen je u Đumli, jer je održao okupljanje sa bakljama u Sinđi. Prema navodima policije, optužen je za napad.


 

Vrhovni sud je naredio oslobađanje Čakra Bahadur Katrija, člana Centralnog komiteta Biplavove Partije. U odluci suda navodi se da je više puta nezakonito privođen, i da čovjek ima pravo na svoje dostojanstvo.


 

Turska

Prema navodima ljevičarskih medija u Turskoj, 2. juna u Dersimu u sukobu sa policijom, poginuo je Hasan Ataš, pripadnik Tikko-a (Radničko-seljačke oslobodilačke armije Turske). Ovo je prvi put od 2018. godine da je poginuo pripadnik Tikkoa u sukobima sa turskim oružanim formacijama.

 

 

Izvor: https://www.redspark.nu/en/