Pregled narodnih ratova (14.08.2020.)

Indija

Deset hiljada ljudi prisustvovalo skupu koji je organizovala KPI maoistička 

U Bastar regiji indijske savezdne države Čatisgar, Komunistička partija Indije je održala trodnevni program na kojem je prisustvovalo oko 10 hiljada ljudi. Vodila se diskusija i oko toga ko će naslijediti Ramanu, sekretara zone Dandakaranje, koji je umro u decembru 2019. godine. Sastanak je održan u selima na granici Sukma i Biđapur okruga od 18. do 20. juna 2020. godine. Izvori navode da je sastanku prisustvovao veliki broj vođa partije, uključujući i novog genseka Partije, Nambala Kešava Raoa, poznatog kao Basavarađu. Policija navodi da je upoznata sa činjenicom da je skup održan, i da razmatraju situaciju povodom istog. Isto navode da u zadnjih pet godina maoisti nisu organizovali tako veliki skup. Skup je obezbjeđivalo oko 300 naoružanih maoista i oko 500 pripadnika lokalnih milicija. Za obezbjeđenje je bila zadužena drugarica Suđatha, supruga bivšeg genseka Ganapatija.

Više: https://www.hindustantimes.com/india-news/maoists-organise-meeting-in-chhattisgarh-10-000-people-attend/story-tNVdUFoXhFYwQ6YdguPEyM.html

 

Dva policajca povrijeđena u napadu na maoiste 

Nakon što su policijske snage 7. jula 2020. godine napale prazan privremeni maoistički kamp u okrugu Dantevada, savezna država Čatisgar, u povratku u bazu su naišli na dvije improvizovane eksplozivne naprave kojom prilikom su dva policajca povrijeđena. Dok su policijske snage išle ka kampu, maoisti su već napustili to mjesto.

Više: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/two-drg-jawans-injured-by-ied-during-raid-on-naxalite-camp-in-dantewada-district/

 

 

 

Maoističke grupe se pojavile u okrugu Badradri Kotagudem

Dana 10. jula 2020. godine u državi Telangani, tačnije u okrugu Badradri Kotagudem, oko 400 policajaca uključujući i specijalce, pretraživali su područja na kojima im je dojavljeno da se nalaze maoisti. Imali su dojavu da se maoisti spremaju za stvaranje terena u saveznoj državi Telangani, stoga su krenuli u akciju, ali bez rezultata.

Naime, maoisti sve više i više zalaze u Telanganu da stvaraju teren. Mnogi kadrovi koji su iz navedene savezne države se vraćaju u rodni kraj da bi uspostavili kontakte i razvili baze. U zadnje vrijeme su sve češće razmjene vatre između policije i maoista u tom području i vidljivo je da je maoističko prisustvo sve jače.

Više: https://telanganatoday.com/maoist-teams-enter-manugur-forests-massive-search-operations-underway

Više: https://www.newindianexpress.com/states/telangana/2020/jul/17/with-exchange-of-fire-between-police-maoists-show-signs-of-return-to-haunt-telangana-2170798.html

Maoisti i policija razmijenili vatru u okrugu Badradri Kotagudem

U tom okrugu države Telangane, 15. jula maoisti i policija su razmijenili vatru. Oko 9.00 ujutru maoisti su primijetili policiju i počela je razmjena vatre, nakon čega su maoisti napustili lokaciju. U potragu za maoistima krenulo je oko 500 policajaca podijeljenih u 25 timova. Tokom okršaja nisu prijavljene žrtve ni sa jedne strane.

Više: https://www.deccanherald.com/national/south/police-ultras-exchange-fire-in-telangana-861490.html

Maoisti zapalili građevinska vozila u okrugu Badradri Kotagudem

Dana 22. jula 2020. godine oko 10 maoista je napalo građevinsko preduzeće u navedenom okrugu države Telangane i zapalili su pronađena građevinska vozila na tom mjestu.

Više: https://telanganatoday.com/naxals-set-road-laying-machinery-on-fire-in-kothagudem

Policija zaplijenila maoističke plakate u okrugu Rajagada

Dana 08. jula 2020. godine, policija je krenula u akcije potrage za maoistima po selima okruga Majagada, savezna država Odiša, jer su na tim mjestima pronađeni maoistički plakati. Na plakatima se upozoravaju vlasti i izvođači radova da moraju da obezbijede poslove radnicima umjesto mašinama. Ukoliko tako ne postupe, mašine će im biti uništene, zaprijetili su maoisti.

Više: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/police-recover-cpi-maoist-posters-in-rayagada-district/

 

 

 

 

Maoisti izveli veliku oružanu akciju u okrugu Singbum

Dana 12. jula 2020. godine u okrugu Singbum, savezna država Džarkand, maoisti su raznijeli bar 12 građevina šumskog gazdinstva u Zapadnom Singbumu. Bar 100 maoista je u nedelju napalo zgrade u blizine šume Barkela, koja je dio Kolkan šume. Maoisti su raznijeli stražarske objekte, a isto tako i objekte za goste, kao i okolna vozila. Prisutnima su oduzeli mobilne telefone i zaprijetili da će ubiti onoga ko upali bilo kakvo svjetlo. Akciju su vodili član CK Misir Besra i područni zapovjednik Mokču. Ženske pripadnice maoista su pretukle ženske stražarke tokom tog napada.

Više: https://www.hindustantimes.com/india-news/maoists-blow-up-several-buildings-of-jharkhand-forest-dept-torch-cars-bikes/story-eE7N4QJcn8T2qGjiP7NTJK.html

 

Maoisti raznijeli cestu u Zapadnom Singbumu

Sutradan, 13. jula u okrugu Zapadni Singbum, maoisti su improvizovanom eksplozivnom napravom raznijeli dio puta. Eksplozivna naprava je bila namijenjena za policiju. Ovo se desilo 2 kilometra dalje od lokacije gdje su raznijeli 12 građevina.

Više: https://timesofindia.indiatimes.com/india/maoists-blow-up-road-in-jharkhand/articleshow/76947078.cms

Maoisti i državne snage imali su oružani sukob u saveznoj državi Bihar

Žestoka borba se odvila 1. avgusta kod brda Kargapur Rađasaraj Harkunda, koja se nalaze na granici okruga Lakisaraj i Mangur u saveznoj državi Bihar. U obračunu su učestovalo maoisti na jednoj strani, a državne snage na drugoj. Borba je trajala oko 1 sat, a nijedna strana nije prijavila gubitke. Policija je djelovala po dojavi da se u području nalaze maoističke grupe i krenula u potragu za njima. Navodno su maoisti učestvovali u kidnapovanju tri osobe, za koje su tražili otkupninu. Iz izvora se tvrdi da je jedna osoba puštena nakon što je porodica platila poprilično velik iznos novca, a kasnije su puštene i druge dvije osobe. Policija tvrdi da su maoisti počeli da pucaju na njih kad su došli do granice između Darhare i Kargapura. Policija je uzvratila vatru i ispucali su oko 50 šaržera, a maoisti su ispucali oko 100 šaržera.

Više:  https://timesofindia.indiatimes.com/city/patna/cops-reds-exchange-fire-on-lakhisarai-munger-border/articleshow/77469581.cms

 

KPI Maoistička osuđuje policijske akcije na graničnom području Andra Pradeša i Odiše

Sekretar Partije u toj zoni dana 12.08.2020. godine , Gađarla Ravi, poznat kao Ganeš, izjavio je da policija umjesto da štiti narod, sprovodi racije u selima saveznih država Andra Pradeša i Odiše. U saopštenju za javnost, maoistički rukovodeći kadar je izjavio da Partija učestvuje u podizanju svijesti naroda tog područja, da im dobavlja lijekove u velikim količinama, a isto tako da obezbjeđuje da stanovništvo ima osnovne životne potrepštine. Da bi spasili nedužno stanovništvo, Partija je izašla sa prijedlogom o prekidu sukoba u tom području, ali policija to nije prihvatila. U isto vrijeme, policija je počela da sprovodi racije, kojom prilikom su hapsili narod, i pokušali da napadnu jedinice oružanog krila Partije. Dana 21. jula su maoisti i policija imali okršaj, pri čemu su dva policajca povrijeđena nagaznom minom.

Više: https://timesofindia.indiatimes.com/city/visakhapatnam/andhra-odisha-border-special-zonal-committee-secretary-condemns-police-action/articleshow/77489813.cms

Maoisti i policija razmijenili vatru u okrugu Bargar

Dana 12. avgusta 2020. godine došlo je do razmjene vatre između maoista i policije kod šumskog rezervata Gandamardan, u okrugu Bargar savezne države Odiše. Djelujući po dojavi da maoisti planiraju akciju u tom području, policija je krenula u akciju da napadne maoiste. Oko 7.30 ujutru, primijetili su 10 do 15 maoista u maslinasto zelenim informama. Kada su maoisti primijetili policiju, zapucali su na njih. Policajci su vikali da žele da pucanje prestane i predali su se maoistima. Međutim, maoisti su uz povike “Lal Salaam” (Crveni pozdrav, op. prev.) nastavili pucati na državne snage. Policija je odlučila da uzvrati i okršaj je trajao oko 30 minuta. Zatim su maoisti iskoristili teren i nestali duboko u šumi.

Više: https://www.newindianexpress.com/states/odisha/2020/aug/09/security-forces-maoists-exchange-fire-in-gandhamardhan-forest-of-odisha-2181182.html