Tiho vanredno stanje u Telangani – saopštenje Udruženja revolucionarnih pisaca Indije

Oko 30 pripadnika policijskih snaga Telangane izvršili su racije na kuće Devandre i Svapne u Hiderabadu bez ikakvog naloga. Obje su članice ženske organizacije “čaitanja mahila sangam” (CMS). Drugi članovi CMS-a su naveli da kad u njihovim kućama ništa nisu pronašli, da su pripadnici policije podmetnuli neke papire koje su donijeli sa sobom, a članice su priveli. Ovo su uradili radi toga da bi ih povezali sa maoistima.

U stvari, ovo je samo zadnje u rundi hapšenja koje su izveli pripadnici policije, nakon što su juče na sličan način uhapsili Šilpu, sekretaricu CMS-a i Menču Rameša, sekretara Praja fronta Telangane (separatistički pokret u Telangani, op.prev.)

Dana 12. novembra Anurada i Ravi su uhapšeni kada su prisustvovali konferenciji za novinare u vezi presude o poznatom Ajodja sporu (spor je poznat u Indiji zbog toga što je na zemlji u gradu Ajodji, Utar Pradeš, Indija, rođeno hindu božanstvo Rama, a na tom mjestu je sagrađena Džamija, op. prev). U oktobru je uhapšeno najmanje 8 članova raznih organizacija, nakon serije racija na njihove kuće. Neke je policija prosto kidnapovala na sred ulice. Svima se pripisuju krivična djela pod UAPA-om tako da se u njihovom slučaju zahtjevi za jamčevinu odbacuju. Po UAPA-i, na spisku “maoističke zavjere” nalazi se više od 40 imena aktivista i intelektualaca, a uključuju imena poput pisaca N. Venugopala i  C. Kasima. Svako sada čeka na svoj red da bude uhapšen, jer niko ne zna kako i kada će biti uhapšen.

Tiho vanredno stanje se odvija u Telangani i ono će zakopati sve demokratske glasove. Pozivamo sve demokratske snage da na to prigodno odgovore i da djeluju blagovremeno, inače će stvari postati van ičije kontrole.

 


Udruženje revolucionarnih pisaca

 

Izvor: https://www.redspark.nu/en/peoples-war/silent-emergency-in-telangana/